A betyárok így éltek, úgy éltek - 2012. 0któber 23. Újszó

Egyszer volt, hol nem volt, a Dunán is túl, 
ott, ahol a tánc és a mese az úr, 
volt egy kis csapat, 
a nevük Kuttyomfitty Társulat.
A három tag egy évvel ezelőtt gondolt egy nagyot, összedugta a három kobakot. Egy nagy csikós kondérba beleszórtak egy kis színjátszást,egy csipet bábozást, két marék néptáncot, népzenét, egy kis néprajzzal fűszerezték, s kifőzték első műsorukat! 
Dobsa Tamással beszélgettünk, aki a társulat szövegírója, rendezője, mindenese, a műsoraikról és célkitűzéseikről. Első műsoruk címe: A betyárok így éltek, úgy éltek…  
-Három retteget betyár, Angyal Bandi, Patkó Bandi és Rózsa Sándor történetén keresztül mutatjuk be a betyárok életét. Úgy, hogy a főleg gyermekekből álló közönség játszva megismerje a 18.-19. században élt, ma nem kis romantikával és csodálattal tisztelt, valójában közönséges rablókat, gonosztevőket.
A vásári komédiásokat idéző prológus után, a közönség megismerheti Angyal Bandi, azaz Szentmártony Ónodi András bűnbeesésének történetét.  A betyárok fő ellenségei a zsandárok, akik jelen esetben a közönség soraiból kerülnek ki. Másodikként Patkó Bandi, a somogyi betyár mutatkozik be, ki nem is volt valós személy, mégis számtalan történet és nóta dicsőítette a nevét. Végül, de nem utolsó sorban Rózsa Sándor, a betyárkirály elfogásának hiteles története zárja az utazást.  
 Az alkotók és egyben előadók: Rebro Ágota (tanár, drámapedagógus, bábos), Dobsa Fodor Mónika (néptáncoktató, a Népművészet Ifjú Mestere-díj birtokosa, Fülöp Ferenc-díjas táncos) és Dobsa Tamás (vőfély, néptáncoktató, a Népművészet Ifjú Mestere-díj birtokosa, Fülöp Ferenc-díjas táncos, Martin György-díjas).
- Nem szeretnék meghatározni a műfajt, talán nem is kell! A három műfaj érdekes egyvelegét eddig két műsorban láthatja a tisztelt közönség. A második műsorunk, Az elvarázsolt királykisasszony című magyar népmese feldolgozása. A mesében a banyává varázsolt királykisasszonyra rátalál egy királyfi, aki épp feleséget keres. A mese végére a tánc feloldja a varázslatot, s a közönség végül egy nagy mulatságban, magában a lakodalomban vehet részt.  A műsort óvodák részére készítettük, figyelembe véve az óvodás korosztály életkori sajátosságait, de már alsó tagozatosoknak és nyugdíjasoknak is nagy sikerrel mutattuk be. A műsor szerkesztésénél nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy kis helyen is, akár egy óvodai csoportszobában is elő lehessen adni a darabot. Nagyon jó érzéssel tudja az embert eltölteni az a tudat, amikor a semmiből, egy kis ötletből pár hónap leforgása alatt műsor lesz. Azon vesszük észre magunkat, hogy ott állunk a színpadon és kezdődik az előadás. Na, ilyenkor jön rá az ember, hogy az a sok izzadás, futkározás mennyire megéri. Amikor egy-egy műsor után a szervezőktől, tanároktól, gyerekektől levelet kapunk, hogy mennyire élvezték az előadást, vagy amikor egy-egy iskolába, óvodába ilyen rövid idő alatt is visszahívnak. 
A Kuttyomfitty Társulat ez év januárja óta negyvenkétszer mutatta be műsorait óvodákban, iskolákban, gyereknapon, táborokban, falunapokon. Egyik fő célkitűzésünk, hogy eljussunk olyan kisiskolákba, óvodákba, falvakba, kiknek nem áll módjukban nagy produkciókat fogadni, ezzel is népszerűsítve a néptáncot és a magyar kultúrát. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeknek és a felnőtteknek is, - akikről az előadások végére általában csak kiderül, hogy a gyermeki énjük még meg van - örömet szerezzünk és a gondokkal terhelt részüket hátrahagyva, eljöjjenek velünk a mesék felszabadító birodalmába, ahol a jó mindig elnyeri jutalmát és a gonosz megbűnhődik. Nincs annál szívet melengetőbb látvány, mikor látjuk a sugárzó arcokon a felszabadultságot, gyermekén és felnőttén egyaránt. Az elmúlt hónapok kedvező tapasztalatai ösztönzést adnak a folytatásra. Már folynak legújabb műsorunk előkészületi munkálatai, címe: Az eltáncolt cipellők, melyben megtudhatják, hová jár minden éjjel a királylány és hogy küzd meg a tánc ördöge, Tancika és Jankó, a szegény juhászlegény  a királylány kezéért.  A gyerekek mellett a Kuttyomfitty Társulat nem felejtkezik el a felnőtt korosztályról sem. Hosszú távú terveink között van az Arany fészek, arany madár című műsor elkészítése, mely adomákból, pajzán történetekből és természetesen néptáncból, népzenéből lesz kikerekítve.
Addig is sok szeretettel várnak mindenkit, kicsit, nagyot, fiatalt, öreget műsoraikon a Kuttyomfitty Társulat tagjai!
A hagyomány  nem beteg, hogy ápolni kelljen, a hagyományt nem akarják ellopni, hogy őrizni kelljen, a hagyományt élni kell, mi azt tesszük! (B)