Meseszínház és farsangi bál Linzben

Két rendezvényre is sor került az elmúlt hétvégén a Felsőausztriai Magyarok Kultúregyesülete és a Hétvégi Magyar Iskola közös szervezésében Linzben: pénteken a Kuttyomfitty Meseszínház műsorát láthatták a gyerekek és az érdeklődők, szombaton pedig a felsőausztriai magyarok közös farsangi bálját rendezték meg, nagy érdeklődés mellett.

A meseszínházra egy igazi cirkuszi sátrat készítettek elő, ahol a szereplők a cirkuszokban hallható jellegzetes zenére, pergős dobszóra látványos, izgalmas, vidám mutatványokat adtak elő. A szokásos cirkuszszámok között a cirkuszmester volt az, aki bekonferálta a műsorszámokat és a két művész – Dobsa Mónika és Tamás – interaktív módon igyekeztek bevonni a gyermekeket.

A Dobsa-duó a felvidéki Ekecsről érkezett Linzbe, immár másodszor, hiszen tavaly ilyenkor a Kukorica Jancsi-műsorukkal lepték meg a kicsiket s a nagyokat egyaránt. Ezeket a cirkuszi előadásokat a szülők és nagyszülők egyaránt élvezik. Látható volt bűvészmutatvány, kígyótánc furulyazenére, kötéltáncos, táncos medve, üveges szám, erőművész, botoló tánc. A produkciók között pedig rábaközi táncokkal varázsolták még színesebbé és változatosabbá az előadásukat.

A bátrabb gyermekek kimehettek a színészekhez, és bekapcsolódhattak a különböző mutatványok érdekes, egyben kihívást rejtő feladataiba. A műsor után sütemények, szendvicsek, finom falatok, üdítő, kávé mellett kellemes beszélgetés következett a jelenlévő három generáció tagjai, a színészek, és egymás között.

„Az ilyen alkalmak mindig szívet melengetők, mivel a generációk közti párbeszéd és együttműködés, meghallgatás, megértés, a tapasztalatok és értékek, élmények megosztása jelentik a jelen és a jövő magyarságának zálogát. Külön köszönet a hétvégi óvoda és iskola pedagógusainak – Medve Alexandrának, Kladek Mónikának, Gilián Edinának – és partnereiknek Medve Zoltánnak és Kladek Tamásnak, kik az esemény teljes lebonyolításában közösségépítő csapattársként vették ki részüket a munkából” - mondta Tőkés Enikő, a Felsőausztriai Magyarok Kultúregyesülete elnöke.

A túrórudi volt a nyerő a linzi magar bálban

A szombaton tartott farsangi bálon, az előző évek tapasztalatához hasonlóan vidám, örömteli hangulat lengte be a közösségi termet. Bárki beöltözhetett, és kreatív ötletének megvalósításával jelmezruhában mutatkozhatott be. Az est folyamán a jelmezek díjazásra kerültek, de mindezen túl a tombolakosarak éjféli kisorsolása is fokozta a kíváncsiságot, az izgalmat.

A hagyományokhoz híven most is több kategóriában díjazták a különböző jelmezeket. A gyermek jelmezeknél egy színes skálát láthattak a jelenlévők, hiszen volt köztük Minnie egér, keresztes lovag, hercegkislányok, kalózok többféle jelmezben, kártyás kislány, nindzsák, hawai kislány, Robin Hood, másfél éves, fehér öltönyös elegáns kisfiú, s még sorolhatnánk. A saját alkotások, barkácsolt jelmezek plusz pontok megszerzésére adtak lehetőséget a résztvevők számára. Az egyik fődíjat is egy ilyen, saját alkotás, a Pöttyös Túró Rudi nyerte a semleges zsűritől, amelynek összetétele az idén nemzetközi volt, hiszen még ausztráliai vendég is volt a zsűritagok közt. A zsűrinek minden évben nehéz döntést hoznia, épp ezért vigaszdíjakat is ajándékoztak a versenyzőknek, díjazva részvételüket.

A felnőtteknél apáca, ferences szerzetes, női hippi csoport, párizsi dáma, olajsejk a párjával, kalóz, bűvész páros, rendőr páros, filmsztár és női focista is felvonult. A szórakozás és szórakoztatás garantált volt a jelmezbe öltözött felnőttek részéről is.

„A farsangi bál azért is humoros, mert a különböző szerepekben, jelmezekben megjelent személyek közül a vidám hangulat kedvéért némelyek úgy is beszélnek, viselkednek vagy viccelődnek, mint akiknek az álarcát, szerepét magukra öltik. Egyszóval azonosulnak karakterükkel. Ezúton is köszönjük, hogy ily módon is hozzájárultak a farsangi bál sikeréhez, hangulatához. A talpalávalót a nagyváradi Elit Zenekar biztosította, akik első alkalommal léptek fel Linzben” - mondta Tőkés Enikő.

A Felsőausztriai Magyarok Kultúregyesülete köszönetet mond a lelkes szervezőknek (abc-sorrendben): Géci Valéria és Tibor, Kiss Levente, Kovács Jenő, Márton Irénke, Medve Szandi és Zoltán, Nagy Judith, Potlog Ildikó és Gábor, Tőkés Enikő.